MONX

Koffiebranderij MONX werd in 2016 opgericht en is gevestigd in Zonhoven. De ambachtelijke productie en de liefde voor kwalitatief goede koffie, maken een waar verschil. Ze streven naar een lokale en eerlijke productie, waarbij de focus ligt op echt verse koffie. Hierbij spelen wij als barista ook een grote rol. Wij staan voor de uitdaging om de ideale extractie uit de koffiebonen te halen. Het is een kunst om die unieke smaak van de koffieboon in jouw koffiekop te krijgen. De smaak wordt mede bepaald door de gebrande koffie zelf, de zetmethode, de maalgraad van de bonen, de koffie-waterverhouding, de contacttijd en de watertemperatuur. Dit houden we dan ook goed in het oog en wordt soms meerdere keren per dag aangepast. Zo verzekeren wij jullie van een kwalitatief heerlijk tasje koffie.

Honduras Marcala

Op basis van de smaak kozen wij voor deze koffiesoort. Hierin ontdek je zoete toetsen van perzik, rode bessen en vooral donkere chocolade als afsluiter. Hij is ideaal in combinatie met opgeschuimde melk of puur als espresso. Met zijn zachte en milde body is deze koffie een topper die iedereen kan bekoren.

Deze biologisch geteelde koffie uit het hooggebergte van Honduras, wordt  aangekocht bij de coöperatieve Raos, Marcala. 

Direct trade

Om prijs en kwaliteit optimaal te houden werkt Monx met zo weinig mogelijk tussenpersonen. Door deze korte keten, weten ze ook zeker dat hun geld op de juiste plaats terecht komt. De telers ontvangen een eerlijke prijs voor hun bonen.

Waarom direct trade en niet fair trade?

Bij fair trade staat eerlijke handel op een andere manier centraal. Fair trade wordt vaak gebruikt als het om handel van Westerse landen met ontwikkelingslanden gaat. Hierbij wordt gezorgd voor een betere handelsplek voor de boeren en arbeiders. Waar je geen zicht op hebt, is de weg die de bonen afleggen voordat ze bij ons in de koffiemachine zitten. 

Bij direct trade wordt direct bij onafhankelijke boeren ingekocht en is er dus sprake van eerlijke handel. Het heeft als extra voordeel dat de koffiebonen een kortere weg afleggen naar de consument. Hierdoor wordt ook de CO2-footprint een stuk lager. 

Handgeplukt

Het gebruik van rode, rijpe koffiebessen is erg belangrijk. Onrijpe of overrijpe bessen zullen zorgen voor onprettige smaken in je koffie. Door alle bessen in één keer machinaal te plukken, bevat de oogst meer van deze foute bessen en gaat de uiteindelijke kwaliteit van de koffie achteruit. Om deze reden mogen de groene en rode bessen niet samen geoogst worden. De rode, rijpe bessen worden apart geplukt of uitgesorteerd, om een aangename smaak te garanderen. 
Dit is de reden waarom voor specialty koffie gebruik wordt gemaakt van de selectieve handgeplukte oogst. Door het intensieve proces dat bij de oogst komt kijken, krijgen de boeren ook een betere prijs voor de levering van de bonen.

TAKE AWAY

Als je langs komt voor een heerlijke tas koffie, kan je deze meteen ook meenemen om thuis van te genieten.

Honduras Marcala  ~ 1kg bonen

29,50€

Honduras Marcala  ~ 250g bonen

8,80€

Honduras Marcala  ~  25 capsules

13,75€

Specialty koffie

Specialty koffie is een koffiecategorie die wordt gekenmerkt door uitzonderlijke kwaliteit en unieke smaakprofielen.
Deze koffie wordt vaak geteeld op specifieke geografische locaties die ideale klimaatomstandigheden bieden voor koffieteelt. Boeren die specialty koffie verbouwen, besteden bijzondere aandacht aan duurzame en ethische landbouwmethoden.

Specialty koffie wordt beoordeeld door een proces genaamd cupping, wat simpelweg betekent “het proeven van koffie”. De Specialty Coffee Association (SCA) heeft hiervoor een gestandaardiseerde methode ontwikkeld met 11 specifieke criteria. Alleen ervaren proevers en/of mensen met een Q-graders certificaat mogen de specialty koffie beoordelen. Er zijn 11 criteria waarop de koffie beoordeeld wordt. Per criterium worden er punten toegekend, met een maximum van 100 punten in totaal.
Wanneer de gecupte koffie op deze criteria in totaal 80 punten of meer behaalt, mag deze de naam Specialty Coffee dragen. Van 90 tot en met 94 punten heet het Premium Specialty en bij 95 tot en met 100 punten is het Super Premium Specialty.

Wil je nog meer weten over koffie of over MONX, klik dan snel verder.